KANKERZORG

KANKERZORG

KANKERZORG

Scroll naar
beneden

Kankerzorg in coronatijd

Dokter Drooger werkt sinds 2014 als internist-oncoloog in het Ikazia Ziekenhuis. Hoe kijkt hij terug op de kankerzorg in tijden van corona?

Toen corona haar intrede deed in Nederland, dacht u toen direct aan de impact die dit kon hebben op de kankerzorg?

“Ja, ik vreesde wel dat we in de zorg lang last zouden krijgen van corona. In het begin wisten we natuurlijk nog maar weinig over het virus waardoor we, achteraf gezien, bovenmatig hebben gereageerd. Het had verregaande consequenties om de reguliere zorg zo ver stil te leggen. In de eerste periode zagen we veel minder verwijzingen van nieuwe patiënten. Als arts kwam ik tijdens de eerste golf alleen nog maar op het oncologisch centrum. Ik ging niet naar overdrachten en besprekingen en kwam ook niet op andere afdelingen.”

“Patiënten zitten nu afzonderlijk van elkaar waardoor er voldoende afstand is”

Hoe gaven jullie de oncologische zorg in die periode vorm?

“De oncologische zorg is altijd doorgegaan. In het begin hebben we behandelschema’s aangepast en soms ook behandelingen uitgesteld of overgeslagen. Vanuit de beroepsgroep zijn hier in korte tijd richtlijnen voor gemaakt. Waar we enorm veel geluk mee hadden, is dat we in Ikazia net een nieuw oncologisch centrum hadden geopend, dat veel ruimer is dan de oude setting.

Patiënten zitten nu afzonderlijk van elkaar waardoor er voldoende afstand is. Daardoor konden we alle patiënten blijven ontvangen. We hebben wel de structuur veranderd. Bloedprikken, het gesprek met de arts en de chemotherapie vindt sinds maart vorig jaar allemaal op dezelfde dag plaats. Dat was al langer een wens van mij maar logistiek gezien een uitdaging. Door corona bleek er soms toch meer mogelijk dan gedacht.”

Kunt u daar nog meer voorbeelden van geven?

“We doen nu meer gesprekken telefonisch en hebben intussen ook ervaring met beeldbellen. Voor patiënten die voorheen vaak naar Ikazia kwamen, is dat natuurlijk heel prettig. Sommige gesprekken kunnen wel beter in de spreekkamer plaatsvinden. Voor uitslagen van belangrijke onderzoeken laten we mensen naar het ziekenhuis komen. Achteraf gezien hebben we in de eerste lockdown teveel gesprekken telefonisch gevoerd.”

Heeft u van patiënten gehoord dat ze zich eenzaam voelen in deze vreemde tijd?

“Sommige mensen voelen zich inderdaad eenzaam, terwijl ze juist behoefte hebben aan contact. Patiënten zijn ook heel voorzichtig, laten hun boodschappen thuisbezorgen en zien soms amper nog andere mensen. Dan kun je je heel alleen voelen.”

Wat wilt u mensen aanraden die nu klachten hebben?

“Voor veel mensen is er een drempel om naar de huisarts of naar het ziekenhuis te gaan. Maar ik zie nu patiënten die we heel graag eerder hadden behandeld. Dus stel een bezoek aan de huisarts niet uit. Wat ik ook wil benadrukken: het ziekenhuis is een veilige plek en de oncologische zorg gaat in alle ziekenhuizen gewoon door. Wij zijn er voor u.”

Vorig artikel

Volgend artikel