HARTREVALIDATIE OP AFSTAND

HARTREVALIDATIE OP AFSTAND

HARTREVALIDATIE OP AFSTAND

Scroll naar
beneden

Hartrevalidatie op afstand

Door de uitbraak van het coronavirus kwam revalidatie voor hartpatiënten een tijdlang op een lager pitje te staan. Terwijl beweging ontzettend belangrijk is voor het herstel van het hart en om eventuele nieuwe hartproblemen te voorkomen. Gelukkig biedt telerevalidatie uitkomst. Vanuit huis kunnen patiënten nu ook revalideren via een webcam.

Ron van Wezel is sportfysiotherapeut in Ikazia: “Hartrevalidatie is bedoeld voor alle patiënten bij wie een hartprobleem is geconstateerd en die daar klachten van ondervinden. Het richt zich op het lichamelijke, psychische en sociale functioneren van de patiënt en op de bescherming tegen nieuwe hartproblemen.”  

“Door je levensstijl
aan te passen,
kun je problemen
echt voorkomen”

Blijven bewegen

“Toen corona uitbrak, konden we een tijd lang geen patiënten ontvangen, terwijl beweging enorm belangrijk is voor een voorspoedig herstel. Toen we uiteindelijk weer patiënten mochten ontvangen, gingen we telerevalideren via Zoom combineren met een wekelijks bezoek aan Sportcentrum De Sportmotor, vlakbij Ikazia. Door de coronaregels kunnen we daar namelijk maar tien patiënten ontvangen. Deze nieuwe manier van werken was even wennen maar het bevalt, zowel de patiënten als de zorgverleners, inmiddels erg goed.”

Vertrouwen

“De afspraken om thuis te revalideren via Zoom, zijn op vaste tijden. We kijken tijdens zo’n sessie echt mee om te zien of de oefeningen goed worden uitgevoerd en geven ook tips. Maar het samenkomen in De Sportmotor, een keer per week, blijft ook heel belangrijk. Op die manier kunnen we patiënten vaak beter geruststellen. Mensen die een hartprobleem hebben of hebben gehad, zijn soms het vertrouwen in hun lichaam kwijt. Ze durven dan amper te sporten. Het is voor patiënten ook fijn om mensen met soortgelijke klachten te zien en te spreken.”

Teamwork

“Om het vertrouwen in hun lichaam terug te winnen, krijgen patiënten eerst een uitgebreide intake en ze leggen een fietstest af. Daarna kunnen we op een veilige manier van start. Na een paar weken zien we vaak al positieve veranderingen. Het is belangrijk dat het enthousiasme om te sporten blijft en een plek krijgt in iemands leven. Door je levensstijl aan te passen, kun je problemen echt voorkomen. Daarom bieden we ook hulp bij bijvoorbeeld het aanpassen van eetpatronen, stoppen met roken en het terugbrengen van stress. De aanpak van hartproblemen is echt teamwork tussen verschillende afdelingen binnen ons ziekenhuis.”

Hartrevalidatie

Hartrevalidatie

Hartrevalidatie

Scroll naar
beneden

“De eerste keer dat ik ging sporten voor mijn laptop, was een beetje onwennig”

Lenie Schols (58) heeft een chronisch hartprobleem. Haar hartspier werkt niet goed waardoor ze regelmatig erg vermoeid is. Door goed op haar voeding te letten en te sporten, gaat het beter.
In de zomer van vorig jaar voelde Lenie zich futloos.

“Ik was al bekend bij de cardioloog, want ik heb hartritmestoornissen maar nu voelde het alsof ik een band rond mijn borst had. Ook mijn lippen en vingers werden blauw. En daarbij was ik dus enorm vermoeid. Omdat mijn zus ook hartpatiënt is en mijn vader dit ook was, werd een genetisch onderzoek uitgevoerd. Daaruit bleek dat ik, net als hen, een hartspier heb die niet goed werkt.”

“Ik vind het een goede combinatie: thuis en met elkaar sporten”

Extra opletten

“De conditie van mijn hart was gelukkig nog goed, maar het was wel belangrijk om extra op mijn voeding te letten en veel te bewegen. Gezond en gevarieerd eten deed ik al, maar ik let er nu nog meer op dat ik voldoende voedingsstoffen binnenkrijg, bijvoorbeeld door een handje noten of een avocado te eten. Ik weet wat goed voor mij is en heb vriendinnen die ook veel over voeding weten. Daarbij is het natuurlijk heel belangrijk om te blijven bewegen.”

Beetje onwennig

“Eén keer per week sport ik, met nog een aantal hartpatiënten, in De Sportmotor, vlakbij Ikazia.
Door de coronaregelgeving kunnen we daar maar met een beperkt aantal mensen tegelijk terecht. Daarom sporten we één keer per week vanuit huis, via Zoom. Dat is ook onder begeleiding van een sportfysiotherapeut van Ikazia. De eerste keer dat ik ging sporten voor mijn laptop was een beetje onwennig. We moesten er ook wel om lachen, maar het went snel.

Iedereen doet zijn best en we krijgen goede aanwijzingen. Ik blijf het ook leuk vinden om met elkaar te sporten in het sportcentrum. Daar doen we bijvoorbeeld een potje basketbal. Door het spelelement heb je pas na afloop door dat je je echt in het zweet hebt gewerkt. Ik vind het een goede combinatie zo: thuis en met elkaar sporten.”

Enthousiast

Van nature ben ik een enthousiast persoon. Ik vind veel dingen leuk en kan niet zo goed “nee” zeggen. Maar dat is gelijk mijn valkuil. Als ik de ene dag energie moet leveren, merk ik dat direct de volgende dag. Ik start daarom met een PEP-module. Dit staat voor Psycho-Educatieve Preventie, waarbij je leert omgaan met je hartziekte.

Dat vind ik namelijk het lastige van chronisch ziek zijn: er is geen einddatum waarop je weer beter bent. Gelukkig merk ik wel dat het sporten helpt: mijn conditie is vooruit gegaan. Hoewel er nog steeds dagen zijn waarop ik mij intens moe voel, ben ik positief gestemd. Ik doe er alles aan om zo fit mogelijk te blijven.”

Vorig artikel

Volgend artikel